Ergonometrie kuchyně
Potřebujete kuchyň do malého bytu, kuchyni do paneláku, rohovou kuchyni nebo kuchyň ve tvaru U? S kuchyní na míru můžete z dispozic vašeho bytu vytěžit maximum. Na této stránce se dozvíte základní principy navrhování kuchyní.
Kuchyňské linky a kuchyně ve tvarech I, L, G, U
Podle možností vašeho bytu si můžete naplánovat kuchyni v různých tvarech. Nejjednodušší je takzvaná rovná kuchyně (I). Dalším tvarem je rohová kuchyň ve tvaru písmena L nebo dvouřadá. Více možností přináší kuchyně ve tvaru písmene G nebo U, případně kuchyně s ostrůvkem.
Tvar I | Tvar L | Tvar U |
![]() |
![]() |
![]() |
Tvar I - dvouřadá | Tvar L + ostrůvek | Tvar G |
![]() |
![]() |
![]() |
Plánování zón kuchyní pomocí Dynamic Space by BLUM
Pro snadnější plánování je kuchyň pomyslně rozdělena na 5 logických zón. Toto rozčlenění umožňuje snadněji rozmístit jednotlivé prvky kuchyně a doplňky:
![]() |
ZásobyV této zóně se ukládají polotovary denní spotřeby, jako chléb, rýže, těstoviny, ale také chlazené potraviny a nápoje v lednici atd. |
![]() |
UkládáníTato zóna je určena na ukládání nádobí, sklenic, příborů, dóz atd. |
![]() |
MytíMísto kolem dřezu a odkapávače je vhodné pro uložení čistících a mycích prostředků, tříděného odpadu apod. |
![]() |
PřípravaToto je hlavní pracovní plocha, kde se provádí většina příprav samotného vaření. V této zóně máte při ruce své nože, mixéry, ale také kořenky a misky. |
![]() |
Vaření a pečeníV této zóně je varná deska a trouba, odsavač.Je to také místo prouložení hrnců, pánví, plechů na pečení a dalšího příslušenství. |
Uspořádání zón
Pokud v kuchyni bude nejvíce času trávit pravák, plánujte si zóny v kuchyni ve směru hodinových ručiček. Pokud bude kuchyni nejvíce času užívat levák, naplánujte kuchyni v obráceném směru.
Zde je příklad správně rozvržené kuchyně ve tvaru L pro praváky podle zón:
Úrovně ukládání předmětů
Abyste šetřili kroky i čas při práci v kuchyni, uložte si často používané předměty na rychle dostupných místech. To jsou především výsuvné mechanismy pod pracovní deskou a nejnižší patra horních skříněk. Předměty, které tak často nepoužíváte, ukládejte nad nebo pod tuto úroveň. Málo používané předměty se pak ukládají do nejvyšších pozic v horních skříňkách a do nejnižší pozic ve spodních skříňkách.