Ergonometrie kuchyně

Potřebujete kuchyň do malého bytu, kuchyni do paneláku, rohovou kuchyni nebo kuchyň ve tvaru U? S kuchyní na míru můžete z dispozic vašeho bytu vytěžit maximum. Na této stránce se dozvíte základní principy navrhování kuchyní.

 

Kuchyňské linky a kuchyně ve tvarech I, L, G, U

Podle možností vašeho bytu si můžete naplánovat kuchyni v různých tvarech. Nejjednodušší je takzvaná rovná kuchyně (I). Dalším tvarem je rohová kuchyň ve tvaru písmena L nebo dvouřadá. Více možností přináší kuchyně ve tvaru písmene G nebo U, případně kuchyně s ostrůvkem.

 

Tvar I Tvar L Tvar U
i l u
     
Tvar I - dvouřadá Tvar L + ostrůvek Tvar G
i dvourada l ostruvek g
     

 

Plánování zón kuchyní pomocí Dynamic Space by BLUM

Pro snadnější plánování je kuchyň pomyslně rozdělena na 5 logických zón. Toto rozčlenění umožňuje snadněji rozmístit jednotlivé prvky kuchyně a doplňky:

 

zasoby

Zásoby

V této zóně se ukládají polotovary denní spotřeby, jako chléb, rýže, těstoviny, ale také chlazené potraviny a nápoje v lednici atd.

ukladani

Ukládání

Tato zóna je určena na ukládání nádobí, sklenic, příborů, dóz atd.

myti

Mytí

Místo kolem dřezu a odkapávače je vhodné pro uložení čistících a mycích prostředků, tříděného odpadu apod.

priprava

Příprava

Toto je hlavní pracovní plocha, kde se provádí většina příprav samotného vaření. V této zóně máte při ruce své nože, mixéry, ale také kořenky a misky.

vareni peceni

Vaření a pečení

V této zóně je varná deska a trouba, odsavač.Je to také místo prouložení hrnců, pánví, plechů na pečení a dalšího příslušenství.

 

 

Uspořádání zón

Pokud v kuchyni bude nejvíce času trávit pravák, plánujte si zóny v kuchyni ve směru hodinových ručiček. Pokud bude kuchyni nejvíce času užívat levák, naplánujte kuchyni v obráceném směru.

Zde je příklad správně rozvržené kuchyně ve tvaru L pro praváky podle zón:

kuchynske zony

 

Úrovně ukládání předmětů

Abyste šetřili kroky i čas při práci v kuchyni, uložte si často používané předměty na rychle dostupných místech. To jsou především výsuvné mechanismy pod pracovní deskou a nejnižší patra horních skříněk. Předměty, které tak často nepoužíváte, ukládejte nad nebo pod tuto úroveň. Málo používané předměty se pak ukládají do nejvyšších pozic v horních skříňkách a do nejnižší pozic ve spodních skříňkách.

úrovně ukládání

O nás

Obchodní značka Kuchyně SMART vznikla v roce 2012 jako ekonomická řada tradičního českého výrobce kuchyňského nábytku, společnosti Katalpa – výroba nábytku s.r.o., založené v roce 2002.

facebook >>>  VOLNÁ MÍSTA  <<< Více informací